Knieklachten

Anatomie van de knie.

De knie wordt gevormd door drie botdelen: het bovenbeen, het onderbeen en de knieschijf (patella). De uiteinden van de botten zijn bekleed met kraakbeen. Tussen het bovenbeen en onderbeen bevinden zich twee elastische halvemaanvormige schijven, de menisci.  Zij absorberen schokken en helpen met stabiliteit van de knie bij het draaien en  buigen van de knie. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zijn gewrichtsbanden en in de knie zijn de kruisbanden.

De gewrichtsbanden aan de zijkant van de knie zorgen voor de zijdelingse stabiliteit en de twee kruisbanden verhinderen dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen  naar voren of naar achteren verschuift en teveel roteert.

Ook spieren en pezen helpen mee voor de stabiliteit van de knie.

Het kniegewricht is volledig afgeschermd van zijn omgeving door een kapsel. De binnenzijde hiervan is bekleed met een slijmvlieslaag, het zogenaamde synovium. Het synovium maakt gewrichtsvocht dat het kniegewricht smeert, het kraakbeen voedt en de gewrichtsoppervlakten soepel en met weinig weerstand over elkaar laat glijden. Op deze manier kan het kniegewricht optimaal functioneren.

Zonder knie zou opstaan, gaan zitten, lopen en springen onmogelijk zijn.  De knie wordt continue blootgesteld aan sterke krachten, welke worden opgevangen door een geavanceerd systeem van spieren, pezen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Dit systeem zorgt tevens voor de stabiliteit van het kniegewricht.

Een goed getraind bewegingsapparaat met gezond kraakbeen en sterke spieren kan sterke krachten weerstaan en voorkomt klachten.

Oorzaak van knieklachten (bron: www.gezondheidsplein.nl)

Knieklachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Je kunt je knie overbelasten door veel te sporten, vooral hardlopen is een zware belasting voor je knieën. Een blessure die je door hardlopen kan oplopen is een lopersknie. Maar ook overgewicht zorgt voor belasting van je knieën. Naast overbelasten kun je je knieën ook blesseren. Dit gebeurt ook vaak tijdens het sporten, maar het kan ook bij andere vallen of ongelukken gebeuren. 

Ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieproblemen. Deze klachten hebben meestal niks met blessures te maken, maar met slijtage aan de knieën. 

Oorzaken van knieaandoeningen en mogelijke behandelingen

Sommige mensen hebben chronische knieklachten. Dat kan komen door de volgende knieproblemen:

Gescheurde kniebanden of kruisbanden. De kniebanden stabiliseren het kniegewricht. Wanneer deze scheuren, kun je mogelijk je knie niet buigen of zak je er telkens doorheen. Vaak houdt je knie dan ook vocht vast, waardoor hij opgezwollen is. Wanneer er slechts een kleine scheur in zit, kun je met fysiotherapie van de kniepijn afkomen. Soms is echter een operatie aan je knie noodzakelijk. 

Gescheurd kraakbeen. Door een ongeluk of door overbelasting van de knie kunnen er kleine scheurtjes in het kraakbeen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen doorlopen tot in het botweefsel en voor kniepijn zorgen. Via een kijkoperatie bekijkt de arts wat de schade is en spoelt hij losliggende bot en kraakbeenfragmenten weg. Soms moet het kraakbeen vervangen worden. Er wordt dan een stukje bot met kraakbeen uit een ander deel van je knie weggehaald en teruggeplaatst op de plek van het gescheurde kraakbeen. 

Gescheurde meniscus. Dit knieprobleem kan ontstaan doordat je een plotselinge beweging hebt gemaakt. De meniscus kan ook van het gewricht afscheuren waardoor het verschuift en je knie ‘op slot’ komt te zitten. In sommige gevallen kan de meniscus herstellen door rust te houden. In andere gevallen anders kan tijdens een kniekijkoperatie het gescheurde gedeelte van de meniscus worden verwijderd. 

Gebroken bot. Als gevolg van een val kun je je botten rond het kniegewricht breken. Afhankelijk van de plek van de breuk, de leeftijd en of er verschuiving is van de botstukken wordt er gekozen voor een behandeling zonder operatie dan wel een operatieve ingreep.

Losse kraakbeen- of botstukjes kunnen ook voor kniepijnen zorgen. Met een kijkoperatie kunnen deze deeltjes uit de knieholte worden weggespoeld. 

Ontsteking in de knie (artritis). Je knie kan ontstoken raken door bijvoorbeeld reuma of door een bacterie. Reuma is niet te genezen maar, met onder andere het sterke middel ‘cortisone’ kun je de ontsteking tegengaan. 

Slijtage. Dit wordt ook wel artrose genoemd en kun je oplopen als je je knie langdurig overbelast. Als je knie versleten is, kan het zijn dat je een operatie moet ondergaan en een knieprothesemoet.

Slijmbeursontsteking (ook wel, bursitis). Je kunt ook een ontsteking hebben aan je knie. Je knie is dan opgezwollen, er zit vocht in de knie. De slijmbeurzen verbinden je gewrichten met je botten. De arts kan het teveel aan vocht in je slijmbeurs verwijderen en vervolgens de bacteriën die erin zitten onderzoeken. Op die manier kan hij de oorzaak van de ontsteking achterhalen. Bij een bacteriële oorzaak krijg je een antibioticakuur en anders ontstekingsremmende pijnstillers tegen je pijnlijke knie. 

Diagnose van knieklachten 

Het is belangrijk dat je je knieklachten uitlegt aan je huisarts. Deze zal vervolgens naar je knie kijken en testen door je bepaalde oefeningen te laten doen. Hij stelt een (voorlopige) diagnose en kan je doorsturen voor een van de volgende vervolgonderzoeken:

Anamnese. De arts stelt je allerlei vragen om te achterhalen wat er mis zou kunnen zijn met je knie. Daarna volgt vaak een lichamelijk onderzoek om je kniefunctie te controleren.

Röntgenonderzoek. Door het maken van röntgenfoto’s kunnen de artsen je meniscus, knieband en je kraakbeen controleren. Ook kunnen ze zien of je een botafwijking hebt.

Artroscopie (kijkonderzoek). Bij deze methode kijkt de arts via een artroscoop, een buis met een kleine camera, in je knie. Op die manier kan een scheur in je kraakbeen, je meniscus en je knieband worden vastgesteld. Meestal wordt het meteen operatief behandeld. 

MRI-onderzoek. Met dit onderzoek kunnen er beelden van je knie worden verkregen, zonder röntgenstraling. De beelden geven informatie over je kniebanden en menisci.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

 

 

 

Behandeling en herstel

Veel knieklachten zijn te behandelen met oefeningen. Deze oefeningen zijn vaak gericht op versterking van de beenspieren, op verbeteren van de mobiliteit van de knie, op verbeteren van stabiliteit en coördinatie. Ook het oefenen van een goed looppatroon is van belang. Voor sporters kan er ook sportspecifiek geoefend worden als de belastbaarheid goed is van de knie.

Na knie operaties zal er vaak na de ziekenhuisopname een vervolgtraject plaatsvinden bij een fysiotherapeut. Dit om de funktie van de knie weer zo optimaal mogelijk te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: een knie prothese, een nieuwe kruisband of na een meniscusoperatie.

Het uiteindelijke doel is om te zorgen dat er geen klachten meer zijn tijdens het uitoefenen van werkzaamheden of tijdens sporten. 

Belangrijk is het ook om zelf aktief te blijven!

Vul onderstaand formulier in voor het maken van een afspraak

LET OP!
Wij nemen z.s.m. contact met je op om de afspraak definitief te maken.