Psychosomatische Fysiotherapie

Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in een verstoorde balans tussen denken, voelen en doen. Psychosomatische fysiotherapie is een lichaamsgerichte therapie die kan helpen de verstoorde balans weer te herstellen.

Bij welke klachten is deze therapie zinvol?

Psychosomatische klachten worden ook wel stress- of spanningsklachten genoemd. Spanning, angst of overbelasting kunnen zich uiten via allerlei lichamelijke klachten. Vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, benauwdheid, hartkloppingen, pijn in de buik of maagstreek, een verlaagde weerstand of onverklaarde pijnklachten. Er kunnen ook psychische klachten zijn zoals lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrust, somberheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen of slaapstoornissen.

Spanningsklachten spelen een grote rol bij bepaalde levensomstandigheden zoals hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren en langdurige ziekteprocessen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Op basis van een intakegesprek wordt vastgesteld wat nodig is en wat je zelf nodig acht om weer in balans te komen. Afhankelijk van de klachten ga je werken aan lichaambewustwording, ontspanning en/of ademhaling. Er zijn gesprekken en je krijgt oefeningen om het herstelproces te bevorderen. De oefenvormen en gesprekken zijn erop gericht het inzicht in je klachten te vergroten, in het ontstaan ervan en in mogelijkheden voor herstel. In de therapie staat herstel van vertrouwen in het functioneren van je lijf centraal. Door het zelfvertrouwen en zelfbeeld positief te beïnvloeden kun je ervaren dat klachten verminderen. Kracht en vitaliteit komen terug.

Er wordt een actieve inzet van je verwacht in het proces van verandering. Onder deskundige begeleiding ervaar je hoe je op eigen kracht weer in balans kunt komen en blijven.

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie [DTF] – geen verwijzing nodig

Voor psychosomatische fysiotherapie heb je geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Bij ernstige spanningsklachten of gezondheidsproblemen is het raadzaam om dit met je huisarts te bespreken.

Vergoeding psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie wordt meestal volledig vergoed door de zorgverzekeraar, mits je voldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Raadpleeg hiervoor de verzekeringspolis of vraag het aan je zorgverzekeraar. Psychosomatische fysiotherapie is een officieel erkend specialisme binnen de beroepsgroep fysiotherapie. Voor extra informatie over de beroepsgroep kunt terecht op de website van de KNGF: www.kngf.nl