Dry Needling

Dry Needling

Bij een dry needling behandeling wordt door de fysiotherapeut met een dun naaldje op specifieke plekken, de zogenaamde triggerpoints een spier aangeprikt.

Een triggerpoint is een verharde plek in de spier die met de vingertoppen voelbaar is en pijnlijk kan zijn als men daar op drukt. De harde plek is een plaatselijke verkramping in de spier. De spier kan hierdoor een te hoge spanning krijgen wat tot pijnklachten kan lijden.

De pijnklachten kunnen zich uiten in de spier rond een triggerpoint maar ook verder op in de spier of rond een gewricht; de zogenaamde pijn op afstand ook wel referred pain genoemd. Zo kunnen knieklachten voortkomen uit triggerpoints in het bil en hoofdpijn vanuit schouderspieren. Verder kunnen triggerpoints tintelingen in arm of been , duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken.

Bij dry neeling worden de triggerpoints opgespoord en aangeprikt. Hierdoor zullen de triggerpoints in een korte reflex (twitch) samentrekken en daarna ontspannen en verdwijnen. Het aanprikken is in principe niet pijnlijk aangezien de naaldjes zeer dun zijn. De reflex van een triggerpoint kan ervaren worden als een krampscheutje.

Dry needling kan onderdeel zijn van de reguliere fysiotherapeutisch behandeling en wordt, indien u aanvullend verzekerd bent, vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor meer  informatie:  http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php